Fernweh Norge Rejse

Svalbard: 5 gode råd inden du rejser

juni 4, 2017

Drømmer du om en tur til Nordpolen? Så er Svalbard næsten så tæt på du kan komme. Longyearbyen ligger mere nordligt end Thule, og er den nordligst beliggende by i verden (hvis man ser bort fra nogle få forskerstationer her og der). Jeg er lige kommet hjem deroppefra, og havde den vildeste tur. Der er dog nogle råd jeg gerne ville have haft inden jeg tog afsted:

  • Vælg det helt rigtige tidspunkt på året: Vi var afsted sidst i maj, og det betød at vi var allersidst på vintersæsonen/allerførst på sommersæsonen. Heldigvis var der ekstremt meget sne deroppe for årstiden, så der var en masse af vinteraktiviteterne vi stadig kunne prøve. Vil man køre snescooter, hundeslæde, stå på ski osv? Så er det nok bedste at tage til Svalbard i marts/april (men så er det hundekoldt). Vil man fiske, tage længere sejlture og se hvaler? Så er det bedst at tage afsted i august. Vil man se nordlys, nytter det ikke noget at der er lyst 24/7, som da vi var der. Så generelt set vil jeg anbefale at man i god tid finder ud af hvad man har lyst til at lave.
  • Book et hotel i “den gamle by”: Det lyder åndsvagt, for Longyear-byen er kun ca 110 år gammel, men det er alligevel vigtigt. Byen er knækket over i to dele, og det lykkedes naturligvis os at booket hotel i den “forkerte” del. Det betyder at man har en to kilometers vandretur hvis man vil på restaurant, værtshus, handle osv. Det er marginalt dyrere at bo i den rigtige halvdel, og så er man fri for at traske kilometer op og ned af en dødsyg stigning hver dag.

  • Lav selv mad: Det er dyrt at spise på restaurant i Norge. Og det er ingen undtagelse på Svalbard. Det gør ondt at lægge 250 kroner for en slatten omgang burger, fritter og fadøl, og så billigt slipper du ikke hvis du vil have rigtig mad. Så spiser man ude 1-2 gange pr dag, kan man hurtigt bruge feriepengene. Hop en tur i Svalbard Butikken (det er et helt almindeligt supermarked) og køb lidt frugt, nødder, brød og en god skiveskåret. Så rækker lønchecken altså lidt længere, og der er endnu ingen der døde af en omgang knækbrød med flødehavarti og jægerpølse.
  • Tag hellere end dag for lidt end en for meget: Svalbard er latterligt fedt. Jeg skal så meget derop igen, men som nævnt, er det også latterligt dyrt. Vil du ud og sejle kajak? 1050 NOK. Vil du på en fire timers sejltur? 1550 NOK. Heldagstur på snescooter? 2800 NOK. Selv med den norske andenrangskrone er det mange gysser. Vi havde 6 dage deroppe, og jeg synes at det kom til at fylde lidt for meget, hvor mange penge vi ville bruge. Booker man kun de fedeste ture hver dag, kan man godt regne med at bruge 12-15.000 klik pr snude inden man kommer hjem. Det ville kræve en gavmildt lønhop fra UNICEFs side før det kan løbe rundt. Problemet er at man ikke kan lave andet end at tage på ture. Der er INTET at lave i Longyearbyen, med mindre man kan fornøje sig ved frysedisken i supermarkedet i 12 timer. Så book hellere en lidt kortere tur, og book så de fede ture med god samvittighed.

  • Tag det tunge kameragrej med:  Nikoline og jeg har netop investeret i nyt kamera, og det gav så god mening på Svalbard. Der er så hysterisk smukt og anderledes deroppe, at jeg ville være med ked af kun at have snoldede iPhone-billeder med hjem. Derudover er der jo mulighed for at se Isbjørne, blåhvaler, polarræve og alt muligt andet godt. Det ville da være ærgerligt se en af de meget få tilbageværende isbjørne, og så ikke kunne tage et billede man kan prale med på instagram?

Jeg har endnu ikke fået kigget på alle billederne, så I må nøjes med nogle få nu. Der kommer helt sikkert mange flere indlæg om turen.

//Toke

 


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply