Fernweh Fotografi Guides Sponsoreret Zanzibar

Guide: 5 tips til en dag i Stone Town

oktober 27, 2016

oversrkig

Stone Town er den gamle by i Zanzibar City, og det er ikke et sted man må springe over. Africa Tours inviterede mig en tur til Zanzibar, og det var lige hvad jeg havde brug for, ovenpå en hård tur i felten med UNICEF. Men inden man bare sætter sig ind i en taxa og suser til de paradisiske resorts, bør man tage en dag i Stone Town. Men hvad pokker skal man se, hvad skal man spise og hvor skal man bo? Læs med her og få 5 tips til en dag i Stonetown!

Hotellet:

Det første man skal tænke på når man kommer til et nyt land, er naturligvis overnatning. I Stone Town ligger rigtigt mange af de gode steder samlet. Jeg boede på Tembo Hotel (Tembo betyder elefant på swahili – se, du er allerede i gang med at lære sproget!). Tembo ligger fuldstændigt ideelt. Morgenmaden indtages med fødderne i sandet, og kig ud over det indiske ocean. Hotellet er indrettet i arabisk stil – hele øen er en flot blanding i af østafrika, kolonial engelsk stil og et ordentligt pift tusinde og en nat. Faktisk er det ikke meget mere end 50 år siden at Zanzibar tilhørte Oman. (Nu er første historietime allerede overstået). Værelserne er billige og charmerende. Kaffen er varm og i rigelige mængder og serviceniveauet er i top!

img_2419

img_2405

Stranden:

Når morgenkaffen er indhaleret, har temperaturen ramt de 31 grader. Det betyder at du skal huske solcreme. Jeg plejer at sige at man skal være rød før man kan blive brun. Den går ikke i Afrika. Andre bleghuder brugte faktor 80, og det skulle jeg også have gjort. Jeg tog en heftig UV-overdosis og fortjente den 3.grads forbrænding jeg havde på turen hjem. Anyway. Stranden i Stone Town er en hovedfærdselsåre. Både til lands og til vands. Men det betyder ikke at man ikke kan tage sig en dukkert. Brændingen er proppet af lokale der dykker efter skaller, laver badutspring på stranden, eller bare driver den af. Svøm ud blandt de mange både og kig ind på byen. Det er et helt unikt vue.

img_2432

img_2421

Markedet:

Efter dukkerten er det på med tøjet igen. For damernes vedkommende er det altså med tildækkede knæ – selvom de lokale ikke er synderligt religøse, bør man lige overveje sin påklædning ekstra gang. Slendr fra Tembo op igennem Stone Towns små gader. Her  møder man lokale der forsøger at sælge en en masse skrammel. Det er ikke slemt turistet, men jeg ville lyve hvis jeg sagde det ikke var der. Jeg stødte også på flere danskere i byen. Målet er at ramme Darajani Markedet. Det ligger ikke mere end en kilometers tur fra stranden. Hele Stone Town er i gå-afstand, så spring bare de mange tilbud om taxaer over.

Markedet er her de lokale handler, og det er altså ikke for sarte sjæle. Krydderimarkedet under de orange duge, er en farve og dufteksplosion. Her er larm, trængsel, handel og gang i gaden. Jeg fandt en lokal chili-sauce til 2 kroner, jeg købte med hjem. Sindsygt lækker! – Knap så lækkert er det når man kommer over i kød- og fiskeafdelingen. Den ramme tunge stank af råd slår dig i masken når du træder ind inde gamle slagtehaller. Køddet hænger spiddet på kroge i de 30 grader varme lokaler, og fluerne summer lystigt. Udenfor på presenninger på jorden ligger fiskene. Det er en oplevelse værd, men man skal nok ikke tænke for meget over oplevelsen når man skal ud og spise.

img_2499 img_2503 img_2492

Maden:

Efter en uge i Tanzania hvor maden, ærligt talt, er lidt kedelig, er det en fornøjelse at komme til Zanzibar. Den arabiske indflydelse er nem at smage. Derudover er det indiske køkken slået hårdt igennem, og det er muligt at finde virkeligt lækre indiske restauranter i byen. Som man kan fornemme på billedet ovenfor, er frugten noget helt specielt på øen. Det er sgu en cliché at sige at frugt smager bedre sydpå, men det gør det bare. Og i sådan en grad at jeg sprang bacon og wienerbrød over i morgenbuffeten og forsynede mig i stedet hos kokken der stod og skar frisk frugt.

Skal man virkeligt forkæles skal man gå tilbage til hotelområdet og finde restaurant 6 degrees South. Smagløst indrettet (men det er der altså meget der er i den del af verden), men med et kanonlækkert menukort. Jeg og min medspiser og kollega, Julie, delte deres berømte fiskeplatte. Det er ellers no-go at spise fisk på grund af hygiejnen, men ikke her. Der er der tjek på tingene. Når man har spist, kan man sætte sig op i deres sky bar og bestille topklasse cocktails til 25 kroner stykket. Afrikansk jazz i højtalerne, alkohol i glasset og udsigt over havet. Det fejler ingenting.

De lokale:

I Stone Town, og generelt i Tanzania og på Zanzibar er folk helt uhæmmet høflige og imødekommende. Det vil være en skam ikke at tale lidt med de lokale, når nu man er på deres hjemmebane. Selv når man bliver tilbudt en taxatur, et maleri af en giraf en guidet byvandring, kan man slå over i en mere venskabelig samtale. Det gør man bedst ved hjælp af to små fif. Det ene er ALTID at starte med lidt høfligheder. Hvordan går det, hvad hedder du, har du travlt idag osv. Sådan starter alle samtaler med de lokale. Det lærte jeg af en dansk kollega der arbejder i Dar es Salaam. Husker man at spørge lidt ind til dem, er man allerede i høj kurs. De chauffører Africa Tours havde arrangeret var i særdeleshed ekstremt venlige og snakkesaglige. Snakken gik endda hen og blev halvbeskidt, men det var også efter jeg havde fået en halvliters Safari-øl efter en lang dag (de er stærke!).

Helt forelskede bliver de så, når de opdager at man har lært sig en smule swahili. “Mambo”  (hva så, hvor’n går det?) besvares med et “Poa” (Alt er cool). “Jambo” betyder hej. “Asante” betyder tak, “Rafiki” betyder ven (Pumba betyder æsel??) og så videre. Man kommer ekstremt langt med de to råd! Det er bare at kaste sig ud i snakken med gud og hver mand. De har som regel nogle sjove historier at fortælle.

Der er garanteret MASSER af andre gode tips og tricks til hvad man skal se og gøre i Stone Town. Har du været der, så del gerne dine oplevelser i en kommentar 🙂

Peace out! (og husk at se de sidste billeder nedenunder)

//Toke

img_2437

img_2507 img_2506


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply