Færøerne Fernweh i København Spisesteder Sponsoreret

Fine fornemmelser fra Færøerne

april 5, 2016

Stop. Inden du læser videre skal du lige hoppe på Youtube og sætte et nummer med Eivør på som baggrundsmusik… Er den klar? Godt, så luk øjnene og forestil dig at du står på en græsklædt vindomsust klippespring med det brusende blå atlanterhav så langt øjet rækker og mågernes skrig i ørerne. Så er stemningen ligesom sat.

Som jeg fortalte i sidste uge, blev vi af Visit Færøerne inviteret på pop-up-restauranten KOKS. Den ligger normalt i Torshavn, men er i København de næste par måneder. På det seneste er jeg begyndt at orientere mig mere nordpå, når jeg drømmer om rejser. I ved jo at jeg allerede har planlagt en tur til Svalbard, og den årlige drengetur går til Skotland til september. Lasse og jeg har tidligere leget med ideen om at tage til Færøerne, men alligevel går turene nærmest altid syd- eller østpå. Måske skal det være slut nu. Jeg kan i hver fald ligeså godt afsløre med det samme; Nikoline og jeg havde en fantastisk færøsk aften.

IMG_1461IMG_5459

Færøsk Fermenteringsfest

Sammen med resten af selskabet blev vi som det første ledt ind i en lille færøsk træhytte – en skerpi. Den står normalt foran restauranten i Torshavn, men er er simpelthen blevet skilt af, og samlet igen her i København. Her blev Nikoline og jeg smidt ud i den dybe ende af fermenteringspoolen allerede fra starten. KOKS læner sig meget op af de tanker der gjorde det nye nordiske køkken, og alle råvarer og teknikker der blev brugt i løbet af aftenen var færøske. Og fermentering havde så absolut en hovedrolle allerede fra starten. Færøerne ligger totalt isoleret tusinde af kilometer fra nærmeste nabo, men midt i golfstrømmen. Det giver et specielt klima – det er aldrig rigtigt koldt, men det er på den anden side heller aldrig rigtigt varmt. Man har hverken kunnet fryse ting ned, eller gro grøntsager løbende, og når man har et par tusinder år til at øve sig i at fermentere; bliver man altså rigtigt god til det. Det fik vi at smage. Gæret kød, råddent fårefedt og sure porrer blev serveret i skerpi.

Koks Copenhagen KOKS Copenhagen KOKS

Til de fermenterede forretter fik vi en vild champagne. Den bedste jeg nogensinde har smagt. Jeg har siden slået den op på nettet, og den er desværre ikke til at købe for menneskepenge. Det var godt jeg nød rigeligt af den da jeg havde chancen. Den var især god efter den lille kiks med fordærvet fåretalg. Det smagte godt, men var kraftigt på samme måde som en virkeligt stærk ost – efter kiksen var jeg så lammet i mundhulen at man sagtens havde kunnet operere mine mandler ud, uden jeg ville have bemærket det.

KOKS Copemhagen

Nikoline og jeg sad til bords med Guðrið, fra Visit Færøerne samt en tidligere madanmelder fra Politken og en redaktør for Mad og Bolig der begge havde besøgt Færøerne. Vi, med vores blog, var altså i fint selskab! Mellem retterne, og de spændende præsentationer fra kokken og sommelieren fik vi rig mulighed for at lære de andre at kende. Forestil jer at blive udsat for de mest spektakulære færøske anretninger, lækre naturvine, fortællinger om råvarernes oprindelse og forarbejdning, samtidigt med at udveksle røverhistorier med færøske ambassadører. Stemningen omkring kulturen, naturen og gæstfriheden var berusende (det var ikke kun champagnen). Nikoline og jeg har aftalt at vi SKAL en tur til Færøerne i den nærmeste fremtid.

restaurant

Jomfruhummer, mallemuk, torsk, søpindsvin, en færing med en guitar, hestemusling, lam. Ja der manglede ikke noget. Da den værste sult var stillet, indfandt der sig en ung blond færøsk pige med en akustisk guitar. Klirren fra lokal stål og keramik døde hen da hun gav sig til at synge. Der er intet som en nordatlantisk live-folk til at skylle en gang mallemuk ned med.

Aftenens sansebombadament sluttede med øl fra Mikkeller (brygget specielt til KOKS, naturligvis), rabarberdessert, gode-råd-småkager og kaffe. Bum. Sådan gør man i jylland og sådan gør man på Færøerne.

Vi siger tak for mad til KOKS, tak for røverhistorier til vores søde borddamer og tak til Visit Færøerne for at give os en forsmag på hvad der venter os når Nikoline og jeg rejser til Færøerne. For det gør vi!

I skal ikke snydes for nogle flere billeder. De kommer herunder 🙂

//Toke

  KOKS Copenhagen kokscollageKoks CopenhagenKOKSKOKS


You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Tine /aworldofbackpacking.com april 5, 2016 at 10:17

  Selvom rådent fårefedt m.m. ikke umiddelbart lyder så lækkert, så fik I da det til at lyde godt. Det lyder da også til at I har haft en vidunderlig aften i fint bordselskab 🙂

  • Reply departdeux april 5, 2016 at 10:49

   Sådan er det tit. Jeg har også været på Noma og spist nogle sjove ting der. Det er ofte der man får de bedste og mest mindeværdige oplevelser 🙂 Nærmest alle retterne var sindsygt lækre og velsmagende. Men lidt ligesom med den stærke ost, tror jeg at noget af det kræver tilvænning 😉
   //Toke

  Leave a Reply