Fernweh Guides Sponsoreret Tyskland

Den Ultimative Insider-Guide til Hamborg

september 8, 2016

Insiderguide

Det er altid det man mangler, er det ikke? En insider-guide! Når man lander i en storby, er det sindsygt svært ikke bare at gå i hælene på alle de andre turister, for alle har fundet de samme forslag på “cool restaurants in Hamborg” eller “what to see in Hamborg”.  Nikoline har boet 5 år i Hamborg, jeg selv har været der 4-5 gange, så vi er vel det man kan kalde insiders. -Og tro mig. Der er meget mere til Hamborg end Miniature Wonderland, Skt. Michaels Kirke og Jungfernstieg.

Hamborg er nemlig en skizofren by. En by der består af benhårdt havnemiljø, ludere, lommetyve, tiggere, punkere, transvestitter, arbejdere, hooligans, sprittere og autonome. Men det er altså også her du finder designerne, de kreative, arkitekterne, de mediesmarte, dem der har travlt i dyre biler, dem der bor i pragtpalæer, familierne, stjernekokkene og politikerne.

Intet illustrerer det bedre end sammenstødet mellem den vildtvoksende ølkultur. På den ene side har man Schanzefavoritten Astra. Den koster ingenting og smager af mindre. Den er pragtfuld når man sejler Reeberbahns dødsrute og bliver reddet på Rettungsring hvor Helene Fischer brager kælent ud over jukeboksen. Skal man på bodega i Hamborg skal man på Rettungsring. På den anden side møder man en voksende skare af humleentusiaster, der med stort skæg og glimt i øjet serverer specialøl hvor både smagen, procenterne og priserne er store. Det er eliteøl som vi også kender det fra Danmark, og det er på mange måder et billede på Hamborgs dualitet.

wildwuchs

På Schulterblatt mødte vi Fiete, hjemmebryggeren af specialøllen Wildwuchs. Vi satte os på hipster-epicenteret Haus 73, der ikke alene specialiserer sig i Spoken Word-arrangementer, de sælger så også god øl. Fiete, iklædt jadegrøn retrohummel, fortalte hvordan man i Hamborg enten var en del af eliten, der tog på fin restaurant, og drak dyr rødvin til maden, ellers var man arbejder, og drak en Astra til sin currywurst. De seneste år, fortalte han, er der sket en sammensmeltning af kulturer, og et af de steder man kan mærke det, er på markedet for specialøl. Vil du opleve de to kultures møde, så tag en gåtur ned af Schulterblatt, spis en döner og drik en Astra. Så kan i bagefter sætte jer ind på Haus 73, og nyde en ukrudtsøl og moderne tysk poesi på højtalerne.

Glem indre by – tag til Ottensen. Drop Rathaus, glem havnerundfart, og med mindre du er vild med små ting, kan du også godt springe miniature-landet over. Nu har jeg sparet dig for timer i kø, lidt for dyr og lidt for dårlig mad og du er sluppet for at tage billeder af de samme ting som alle andre. Selv tak.

Ottensen ligger en smule fra centrum, og føles lidt som en by i byen. Det er her mange hamborggensere bor, arbejder og går ud om aftenen. Stedet er ikke smukt. Nærmere tvært i mod. Men der er fyldt med liv og fremdrift. Vores ven ølentusiaten Fiete bor her, og det samme gør masser af de unge, de smukke og de kreative. Verdens, måske, bedste gin, bliver produceret her. Det er en sjov oplevelse at udforske tilvoksede lagerhaller, og pludseligt står man midt i produktionslokalet. Gin Sul er det der sker når havnebyer som Hamborg får et portugisisk mindretal. Frugt fra syd og urter fra nord mødes i kobbermaskinen, og resultatet er vildt lækkert. Hop ind forbi produktionen og køb en flaske eller to med. De er søde nok, selv når man står i vejen for deres arbejde. Bagefter kan I snuppe en lækker frokost sammen med de lokale forretningsfolk på Eisenstein, der ligger rundt om hjørnet.

GinsulOttensen

Tag på fotosafari og se byen forfra. Det er røvsygt at tage de samme billeder af de samme seværdigheder som alle andre. Nikoline og jeg plejer at udfordre hinanden i fotosafarier. Nogle gange er det bestemte dyr, bestemte typer af mennesker, eller som i Karolinenviertel: Street Art. Det forandrer sig hele tiden. Den ene måned hænger Banksy på gavlen, og den næste er han malet over. Der findes organiserede streetarttours man kan tage, men jeg anbefaler at man laver sin egen. Så ser man også byen på en anden måde.

Insider guideInsider guide

Processed with VSCO with hb1 preset

Jeg har en dum tradition. Jeg bliver altid klippet når jeg er ude og rejse. Sæt dig i stolen, forklar på dit bedste skoletysk hvad du vil have, og bed til guderne om at de ikke giver dig Rudi Völler-modellen. Frisører er verdensmestre i small talk, og de er altid glade for at give tips til gode barer og restauranter i området. I Neuer Pherdemarkt fandt jeg en salon, der ud over at være glad for pynt, også serverede Astra til klipningen. Synes du at du trænger til en studsning, så sæt dig ind til Riehke og få en kold øl og en sludder.

friseur

Trænger du til en drink nu? Boilermann på Eppendorfweg serverer high ball cocktails til 7,5€, og de holder. Det kommer man ikke langt for i København og omegn. Baren ligger i nærheden af universitetet, så skal du møde unge tyskere en hverdagsaften, er det godt sted at starte. Det er da et insider-tip det vil noget 😉 Generelt er der masser af lækre cocktail-barer i Hamborg. Men tag alligevel ikke fejl; de lokale tager også på Reeperbahn sammen med alle turisterne. Så skal der være mere fart over feltet, kan du roligt afsøge Reeberbahns sidegader for fede steder.

BoilermannbarBoilermannbarBoilermannbarBoilermannbar

HAFENCITY slipper du ikke for. Book et bord på Coast (by East), og gå dig til appetitten i det nye Hafen City. Så kan du også få krydset Elbphilharmonie og Jungfernstieg af, hvis du absolut vil lege turist. Hafen City er Hamborgs havne-prestigeprojekt. Her kan du se hvad der sker når man blander gammel industri i Speicherstadt med det nye i Hafen City. Du får udsigten over Elben til havneområdet, og ned af Elben mod strandbaren Strand Pauli (et must hvis vejret er godt.).

Hafencityinsider guide

På Coast bestiller du den bedste sushi du nogensinde har fået, drikker vin og nyder at du har brugt tiden og pengene godt, for du har fulgt en insiders guide til Hamborg. Der er 500 andre steder, barer, hoteller og grønne områder vi endnu ikke har nævnt – glem ikke at Hamborg er næsten dobbelt så stor som København. F.eks. boede vi på det fedeste hipster-krea-kom hinanden ved-hotel. Men det må I læse om en anden god gang 🙂

Trænger du til flere gode insider tips og tricks kan du altid smide en kommentar. Ellers kan du tjekke Geheimtipp og se hvad de har på tapetet 🙂

/Toke


*Turen var sponsoreret af Hamburg Markting – indholdet er vores eget

**Også et stort tak til Canon for at udstyre os med det rejsevenlige M10 Kamera system, samt Canon750D


You Might Also Like

  • PINAYSKATTEBASSE september 9, 2016 at 14:47

    Interessent tradition (får dit hår klippet) og sikke flotte billeder! 🙂

    • departdeux september 11, 2016 at 14:22

      Mange tak; og ja, det er en sjov tradition, og en god måde at få en snak med en lokal. 🙂