Fernweh Rejse

5 ting jeg håber at se på Svalbard

marts 2, 2017

Jep – den er god nok. Nu skal jeg endeligt til Svalbard! Jeg har i årevis haft en drøm om at gå Nansen, Freuchen og de andre store polarforskere i bedene, og tage en tur nordpå. Min fætter Gustav havde en masse SAS-point, så vi scorede lige to returbilletter i slutningen af Maj for under en plov per næse.

Men hvad så? Svalbard ligger LANGT nordpå – ja faktisk kan man ikke rigtigt finde beboede byer på nordligere breddegradder. Jeg behøver, med andre ord, nok ikke at pakke Speedo’sne i denne omgang. I stedet for pool og sol, er der 5 andre ting jeg gerne vil opleve deroppe.

  1. Isbjørne. Der er ca 3.000 isbjørne på Svalbard. Det vil altså sige, at der er mange flere isbjørne end der er mennesker. Nogle gange dasker de helt ind i Longyearbyen for at snuse sig frem til noget spiseligt. Det betyder også at man skal have en riffel med sig når man går udenfor. Altid. Det er sguda lidt spændende. Med den fart klimaforandringerne har, er det måske også et spørgsmål om at nå at se dem, inden de forsvinder.
  2. Frølageret. Svalbard ligger så langt væk – så uforstyrret, og på klippefast grund, at man har valgt at grave et kæmpe hul under et bjerg, og opbevare frø fra alle verdens planter. Så når Trump og Putin bliver uvenner, og trykker på den store røde knap, og vi alle sammen bliver blæst i småstykker, kan man altså genetablere planter og afgrøder. Det tror jeg vil skal ind og se.
  3. Bestige et bjerg. Newtontoppen er Svalbards højeste bjerg på knap to kilometer. Det ligger lidt dumt, så det kommer vi nok ikke op ad. Men man kan finde nogle guidede hiking-ture op på nogle af de lidt lavere tinder. Jeg tror udsigten til Nordpolen er fuldstændigt forrygende!
  4. Spise hval. Ja ja ja – der er mange der får stivbensanfald når de hører at der stadig er nogle der jager hvaler. Norge et af de lande der gerne må jage hvaler (og de gør det altså bæredygtigt, så fald bare helt ned). Det tror jeg smager godt. Og tænk at sætte tænderne i sådan friskfanget rødspættefilet, stegt i smør. Det må ENDNU bedre med en hvalfilet.
  5. Sejle kajak. Man kan ro en kajak rundt i Københavns havn any day of the week. Jeg tror alligevel det er noget andet at gøre det på Svalbard. De har nogle ture hvor man ror igennem en bugt – trekker rundt i nogle timer og ser på flora og fauna, og så ror man tilbage igen blandt isbjerge og hvalrosser.

Der er sindsygt mange muligheder deroppe. Indtil jeg skal afsted skal jeg have genlæst nogle af bøgerne om polarheltene fra forrige århundrede. Jeg må også hellere begynde at tænke på at skaffe noget passende kluns, og jeg kunne også godt tænke mig noget nyt kamera-grej… Nåhja – det kommer nok, det hele.

Har du selv været deroppe, eller kender du nogen der har? Så smid gerne et par anbefalinger i kommentarfeltet 🙂

//Toke


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply